Loadbalancing Thuis

Loadbalancing Thuis

Een thuislaadpaal is een elektrische grootverbruiker in uw huishouden. In de meest extreme gevallen kan de hoofdzekering uit gaan als alle elektrische apparaten in uw huis tegelijk aan gaan en u de auto wilt opladen. Om dit te voorkomen is het met Dynamic Load Balancing mogelijk om de oplaadsnelheid van uw auto af te stemmen op het verbruik van het huishouden.

Voor Dynamic Load Balancing bestaan meerdere woorden zoals Load Shedding, Load Balancing of DLB. In dit artikel zullen we DLB (Dynamic Load Balancing) gebruiken.

Hoe werkt Dynamic Load Balancing?

Om de laadsnelheid aan te passen op het verbruik van het huishouden heeft het laadpunt informatie nodig over dit verbruik. Hiervoor meten we het totale verbruik bij de hoofdmeter van de woning. Afhankelijk van het type laadpaal kan dit via het uitlezen van de P1 poort op de slimme meter van de netbeheerder of via een extra meter die we direct na de hoofdmeter plaatsen.

Tijdens de installatie zal de installateur het technisch maximale verbruik van uw aansluiting instellen in de laadpaal.  In België kunt u ook te maken hebben met het capaciteitstarief. Onderaan deze pagina kunt u hier meer over lezen.

De laadpaal leest het totale verbruik van het huishouden uit en bepaald hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is. In het plaat hieronder leggen we dit verder uit.

Als voorbeeld nemen we een huishouden met een maximale aansluit waarde van 14 kW. Bij het inpluggen van de auto rond 17:00 verbruikt het huis 2 kW. Er is dus een capaciteit van (20-8) 12kW beschikbaar voor het laadpunt. Om 18:30 gaat de warmtepomp en de oven aan. Het verbruik van het huishouden gaat nu naar 11 kW. Er is nog maar 3 kW over voor het laden van de auto. Dit is niet genoeg waardoor het laden even wordt stopgezet.

Minimaal benodigd vermogen.

Het laadpunt heeft een minimale capaciteit aan stroom nodig voordat het laden van een auto kan starten. Dit is minimaal 8A per fase, en voor moderne auto’s zelfs 10A.  Is er minder stroom beschikbaar dan zal het laden worden gepauzeerd. 

Minimale stroom per fase
kW bij 1 fase
kW bij 3 fase
8A
1.8 kW
5.5 kW
10A
2.3 kW
6.9 kW

Wilt u meer lezen over aansluitwaardes en fases? Lees dat dit artikel.

Zonnepanelen en batterijen.

Laadpunten kunnen niet communiceren met uw zonnepanelen of thuisbatterij maar kunnen we rekening houden met de terug-levering hiervan. Zodra zonnepanelen of batterijen terug leveren aan het net zal het thuisverbruik minder worden of zelfs negatief worden. Dit detecteert het laadpunt en zal meer stroom toewijzen aan het laden van uw auto. Bij meer zon kan er dus sneller geladen worden.

Het is voor ons niet mogelijk om uw thuisbatterij te beheren of te bepalen of er stroom uit de batterij gebruikt wordt voor het laden van uw auto. Als uw thuisbatterij is ingesteld om bij een bepaalde stroom vraag terug te leveren aan uw huis zal deze stroom gebruikt worden om uw auto op te laden. Voor mee vragen hiervoor kunt u contact opnemen met de leverancier van uw batterij. 

Capaciteitstarief.

In België kunt u te maken krijgen met het capaciteitstarief. Hierbij betaald u meer voor uw aansluiting als u over een bepaalde maximale waarde gaat. Om het capaciteitstarief enigszins te beperken is het mogelijk om een extra maximale waarde voor uw huisaansluiting aan ons door te geven. Deze kunnen we op afstand voor u instellen. Het is niet mogelijk om de waarde van de huisaansluiting lager in te stellen dan het minimaal benodigd vermogen van de auto. Neem hiervoor contact op via support@chargewell.nl



    • Related Articles

    • Bedrijfsaccount

      In dit artikel leggen we uit hoe u een bedrijfsaccount kunt aanmaken en beheren. Heeft u nog geen bedrijfsaccount dan kun u deze aanmaken via onderstaande link: Maak hier uw bedrijfsaccount aan. Inloggen op mijn bedrijfsaccount. Maakt u gebruik van ...
    • Laadsnelheid

      De laadsnelheid van een elektrische auto hangt af van een aantal factoren. In dit artikel leggen we uit wat deze factoren zijn en waarom uw auto soms langzaam of niet laadt. We kijken hierbij alleen naar ‘AC laden. Dit zijn de thuislaadpalen, ...
    • Fysieke installatie eDSB

      Aansluitschema eDSB-I Aansluitschema eDSB-III Aansluiting op Connect+
    • Balancers / Clipon Coil - Handleidingen

      Bijgevoegd vindt u de balancers en clipon coil die onder andere toegepast kunnen worden met de Connect+ serie.
    • Balancers / Clipon Coil - Datasheets

      Bijgevoegd de datasheets van de Externe spoelen, Dynamic P1 Balancer, en Dynamic Load Balancer.